Opis sposobu wyrabiania ciasta:
- Typ pizzy: Pizza Neapolitańska – pizza bianca
- Piec do pizzy (ustawienia):Effeuno P134h 500 stopni; Góra 500 stopni – dół 430 stopni
- Wyrabianie: Miesiarka spiralna IP Bake ISP 5 Micromix;
- 2 minuty suche składniki mieszane na maksymalnej prędkości w celu napowietrzenia mąki, następnie dodawana woda na 1/3 prędkości i wyrabiane tak przez 9 minut plus 6 minut na 2/3 prędkości,
- ciasto wyrabiane metodą najpierw mąka potem woda,
- sól dodana na końcowe 3 minuty wyrabiania ciasta
- Mąki: Denti Anima Verace 80% + Caputo Tipo 1 20% – łącznie 1514g
- Hydracja: 63% – 956g
- Woda z kostkami lodu
- Sól: 3% – 44g
- Drożdże: 1,1g
- Suszone Caputo
- Czasy dla ciasta: BLOK 14h TO (20,5 ℃ ) + 30h TK (około 4 ℃ ) + Kulki 7h TO (21 ℃ )
- Ciasto kulkowane z zimnego bloku
- Waga kulki: 280g
- Obłożenie:
- Boczniaki smażone na maśle,
- pasta truflowa z Lidla (krem pieczarkowy z dodatkiem trufli),
- karmelizowany czosnek,
- straciattela robiona samemu
- po piecu oraz Grana Padano.
Moja opinia:

- Ciasto na pizzę charakteryzowało się wysoką elastycznością, aczkolwiek mogło by być delikatnie bardziej plastyczne w celu łatwiejszego rozkręcania placka.
- Kulki mimo zimnego formowania ich bardzo ładnie wyrosły bardzo dobrze, nie zauważyłem efektu rozlewania się na boki ani nadmiernego pocenia się ciasta.
- Pizza po wypieku charakteryzowała się drobnymi kropkami zwanymi popularnie gepardem. Ponadto ciasto bardzo szybko i mocno się zarumieniło bez efektu przypalania się.
- Smak ciasta charakteryzował się mocno zbożowymi nutami. W swojej strukturze było bardzo delikatne, aż chciało się zjeść same ranty.
- Kompozycja obłożenia była bardzo ciekawa w smaku. Usmażyłem boczniaki na maśle, a następnie posoliłem je świeżo zmieloną solą morską. Pasta truflowa która została nałożona w niewielkiej ilości bezpośrednio na spód surowy spód pizzy dała intensywny smak, ale nie zdominowała całości. Co ciekawy czosnek, który skarmelizowałem zgubił swój ostry smak a uwydatniła się mocno słodycz. Dzięki karmelizacji czosnku, otrzymałem ciekawe octowe nuty na pizzy, które nadały wyrazistości pizzy. Straciattela po piecu nadała delikatnego smaku i śmietanka w niej zawarta dopełniła całości.
Podsumowując pizza bianca może być bardzo interesującą alternatywą dla pizzy z sosem pomidorowym.
Zostaw po sobie ślad