Pizza Bianca czyli biała pizza z boczniakami vol. 1

Pizza Bianca czyli biała pizza z boczniakami vol. 1

Opis sposobu wyrabiania ciasta:

  • Typ pizzy: Pizza Neapolitańska – pizza bianca
  • Piec do pizzy (ustawienia):Effeuno P134h 500 stopni; Góra 500 stopni – dół 430 stopni
  • Wyrabianie: Miesiarka spiralna IP Bake ISP 5 Micromix;
    • 2 minuty suche składniki mieszane na maksymalnej prędkości w celu napowietrzenia mąki, następnie dodawana woda na 1/3 prędkości i wyrabiane tak przez 9 minut plus 6 minut na 2/3 prędkości,
    • ciasto wyrabiane metodą najpierw mąka potem woda,
    • sól dodana na końcowe 3 minuty wyrabiania ciasta
  • Mąki: Denti Anima Verace 80% + Caputo Tipo 1 20% – łącznie 1514g
  • Hydracja: 63% – 956g
    • Woda z kostkami lodu
  • Sól: 3% – 44g
  • Drożdże: 1,1g
    • Suszone Caputo
  • Czasy dla ciasta: BLOK 14h TO (20,5 ℃ ) + 30h TK (około 4 ℃ ) + Kulki 7h TO (21 ℃ )
    • Ciasto kulkowane z zimnego bloku
  • Waga kulki: 280g
  • Obłożenie:
    • Boczniaki smażone na maśle,
    • pasta truflowa z Lidla (krem pieczarkowy z dodatkiem trufli),
    • karmelizowany czosnek,
    • straciattela robiona samemu
    • po piecu oraz Grana Padano.

Moja opinia:

Pizza neapolitańska effeuno
Biała pizza neapolitańska z boczniakami
  • Ciasto na pizzę charakteryzowało się wysoką elastycznością, aczkolwiek mogło by być delikatnie bardziej plastyczne w celu łatwiejszego rozkręcania placka.
  • Kulki mimo zimnego formowania ich bardzo ładnie wyrosły bardzo dobrze, nie zauważyłem efektu rozlewania się na boki ani nadmiernego pocenia się ciasta.
  • Pizza po wypieku charakteryzowała się drobnymi kropkami zwanymi popularnie gepardem. Ponadto ciasto bardzo szybko i mocno się zarumieniło bez efektu przypalania się.
  • Smak ciasta charakteryzował się mocno zbożowymi nutami. W swojej strukturze było bardzo delikatne, aż chciało się zjeść same ranty.
  • Kompozycja obłożenia była bardzo ciekawa w smaku. Usmażyłem boczniaki na maśle, a następnie posoliłem je świeżo zmieloną solą morską. Pasta truflowa która została nałożona w niewielkiej ilości bezpośrednio na spód surowy spód pizzy dała intensywny smak, ale nie zdominowała całości. Co ciekawy czosnek, który skarmelizowałem zgubił swój ostry smak a uwydatniła się mocno słodycz. Dzięki karmelizacji czosnku, otrzymałem ciekawe octowe nuty na pizzy, które nadały wyrazistości pizzy. Straciattela po piecu nadała delikatnego smaku i śmietanka w niej zawarta dopełniła całości.

Podsumowując pizza bianca może być bardzo interesującą alternatywą dla pizzy z sosem pomidorowym.

Zostaw po sobie ślad

Your email address will not be published.

Facebook