Pizza Klasyczna

Pizza klasyczna

AutoradminKategoria

Przepis na klasyczną włoską pizzę, o delikatnym chrupiącym cieście i lekko napompowanych brzegach. Pizza bardzo lubiana zarówno przez Włochów jak i Polaków
Składniki na 4 pizze o wielkości 210-215gr

Składniki

 489 g Mąka 00 lub typ 550 o wysokiej zawartości białka
 54 g Semolina
 16 g Sól
 326 ml Woda
 14 g Oliwa
 0,31 g Drożdże suche piwne
Sos pomidorowy
 70 g Pomidory w puszce (zblendowane lub rozgniecione)
 Sól do smaku
Pozostałe
 70 g Mozzarella w zalewie krojona w kostkę
 Bazylia świeża
 5 g Oliwa z oliwek
 5 g Parmezan

Jak to zrobić?

Wyrabianie ciasta
1

Wszystkie suche składniki wsyp do miski (robota planetarnego - w przypadku używania robota)

2

Wymieszaj suche składniki (na najniższym biegu robota)

3

Powoli zacznij dodawać wodę, obserwuj czy mąką już ją zaabsorbowała
i dodaj kolejną porcję.

4

Wyrabiaj ciasto przez 6-7 minut od momentu dodania ostatniej porcji wody.

5

Gdy ciasto będzie jednolitą masą dodaj podaną oliwę z oliwek lub olej.

6

Wyrabiaj do momentu wchłonięcia tłuszczu przez ciasto

Wyrastanie i porcjowanie ciasta
7

Przełóż wyrobione ciasto do plastikowej miski lub pojemnika co najmniej 2.5 razy większego od objętości naszego ciasta.

8

Przykryj miskę lub pojemnik najlepiej za pomocą folii spożywczej

9

Odstaw miskę na 7h

10

Po upływie powyższego czasu wyciągnij ciasto na stolnicę

11

Podziel ciasto na równe części

12

Z powstałych porcji ciasta zrób kulki i włóż je do prostokątnego pojemnika lub blachy i przykryj folią spożywczą.

13

Kulki odstaw na 4-5h

Wypiek
14

(A) Wypiek w Effeuno lub piecach o temperaturze 350stoni - rozgrzej piec do temperatury 350 stopni góra oraz dół
(B) Wypiek w piecykach kopułowych - rozgrzej piecyk przełączając pokrętło temperatury między 2 a 2i1/2
(C) Wypiek w piekarniku - rozgrzej kamień do pieczenia na najwyższym poziomie pod górną grzałką, przez około 35 minut

15

Wyciągnij kulkę na stolnicę lub blat wcześniej obsypany mąką, najlepiej zrób to za pomocą szpachelki nierdzewnej lub polimerowej. Kulkę oprósz mąką i pooddzielaj od pozostałych gdyby się lekko skleiły. Szpachelką, na której jest odrobina mąki podjedź pod kulkę i ją wyciągnij

16

Obsyp kulkę dodatkową porcją mąki, obróć kulkę i powtórz czynność obsypywania oraz obracania.

17

Zaznacz delikatnie opuszkami palców rant pizzy

18

Rozepchnij powietrze zgromadzone w cieście w kierunku rantów zaczynając od środka. Czynność wykonaj w 4 kierunkach (góra-prawo-dół-lewo)

19

Weź ciasto na pięści i lekko nim obracając rozciągaj je na pięściach

20

(A) Połóż ciasto na blat nałóż sos pomidorowy oraz mozzarellę, a także wszystkie składniki, które chcesz
(B) Połóż ciasto na blat nałóż sos pomidorowy
(C) Połóż ciasto na blat nałóż sos pomidorowy oraz mozzarellę, a także wszystkie składniki, które chcesz

21

Przeciągnij ciasto dwoma rękoma na łopatę do pizzy położoną na blacie

22

Delikatnie popraw pizzę na łopacie, aby skorygować jej kształt

23

Zrzuć pizzę na kamień w piecu

24

(B) Przestaw pokrętło na maksymalne możliwe grzanie

25

(A) Piecz przez około 3-4 minut aż brzegi będą rumiano-brązowawe
(B) Piecz przez 3 minuty, po czym otwórz piecyk i na pizzę dołóż resztę pożądanych składników i piecz przez kolejną 1 do 2 minut
(C) Piecz do momentu uzyskania koloru ciasta rumiano-brązowego

Ingredients

 489 g Mąka 00 lub typ 550 o wysokiej zawartości białka
 54 g Semolina
 16 g Sól
 326 ml Woda
 14 g Oliwa
 0,31 g Drożdże suche piwne
Sos pomidorowy
 70 g Pomidory w puszce (zblendowane lub rozgniecione)
 Sól do smaku
Pozostałe
 70 g Mozzarella w zalewie krojona w kostkę
 Bazylia świeża
 5 g Oliwa z oliwek
 5 g Parmezan

Directions

Wyrabianie ciasta
1

Wszystkie suche składniki wsyp do miski (robota planetarnego - w przypadku używania robota)

2

Wymieszaj suche składniki (na najniższym biegu robota)

3

Powoli zacznij dodawać wodę, obserwuj czy mąką już ją zaabsorbowała
i dodaj kolejną porcję.

4

Wyrabiaj ciasto przez 6-7 minut od momentu dodania ostatniej porcji wody.

5

Gdy ciasto będzie jednolitą masą dodaj podaną oliwę z oliwek lub olej.

6

Wyrabiaj do momentu wchłonięcia tłuszczu przez ciasto

Wyrastanie i porcjowanie ciasta
7

Przełóż wyrobione ciasto do plastikowej miski lub pojemnika co najmniej 2.5 razy większego od objętości naszego ciasta.

8

Przykryj miskę lub pojemnik najlepiej za pomocą folii spożywczej

9

Odstaw miskę na 7h

10

Po upływie powyższego czasu wyciągnij ciasto na stolnicę

11

Podziel ciasto na równe części

12

Z powstałych porcji ciasta zrób kulki i włóż je do prostokątnego pojemnika lub blachy i przykryj folią spożywczą.

13

Kulki odstaw na 4-5h

Wypiek
14

(A) Wypiek w Effeuno lub piecach o temperaturze 350stoni - rozgrzej piec do temperatury 350 stopni góra oraz dół
(B) Wypiek w piecykach kopułowych - rozgrzej piecyk przełączając pokrętło temperatury między 2 a 2i1/2
(C) Wypiek w piekarniku - rozgrzej kamień do pieczenia na najwyższym poziomie pod górną grzałką, przez około 35 minut

15

Wyciągnij kulkę na stolnicę lub blat wcześniej obsypany mąką, najlepiej zrób to za pomocą szpachelki nierdzewnej lub polimerowej. Kulkę oprósz mąką i pooddzielaj od pozostałych gdyby się lekko skleiły. Szpachelką, na której jest odrobina mąki podjedź pod kulkę i ją wyciągnij

16

Obsyp kulkę dodatkową porcją mąki, obróć kulkę i powtórz czynność obsypywania oraz obracania.

17

Zaznacz delikatnie opuszkami palców rant pizzy

18

Rozepchnij powietrze zgromadzone w cieście w kierunku rantów zaczynając od środka. Czynność wykonaj w 4 kierunkach (góra-prawo-dół-lewo)

19

Weź ciasto na pięści i lekko nim obracając rozciągaj je na pięściach

20

(A) Połóż ciasto na blat nałóż sos pomidorowy oraz mozzarellę, a także wszystkie składniki, które chcesz
(B) Połóż ciasto na blat nałóż sos pomidorowy
(C) Połóż ciasto na blat nałóż sos pomidorowy oraz mozzarellę, a także wszystkie składniki, które chcesz

21

Przeciągnij ciasto dwoma rękoma na łopatę do pizzy położoną na blacie

22

Delikatnie popraw pizzę na łopacie, aby skorygować jej kształt

23

Zrzuć pizzę na kamień w piecu

24

(B) Przestaw pokrętło na maksymalne możliwe grzanie

25

(A) Piecz przez około 3-4 minut aż brzegi będą rumiano-brązowawe
(B) Piecz przez 3 minuty, po czym otwórz piecyk i na pizzę dołóż resztę pożądanych składników i piecz przez kolejną 1 do 2 minut
(C) Piecz do momentu uzyskania koloru ciasta rumiano-brązowego

Pizza Klasyczna

Zostaw po sobie ślad

Your email address will not be published.

Facebook