Pizza klasyczna
Przepis na klasyczną włoską pizzę, o delikatnym chrupiącym cieście i lekko napompowanych brzegach. Pizza bardzo lubiana zarówno przez Włochów jak i Polaków
Składniki na 4 pizze o wielkości 210-215gr
Składniki
Jak to zrobić?
Wszystkie suche składniki wsyp do miski (robota planetarnego - w przypadku używania robota)
Wymieszaj suche składniki (na najniższym biegu robota)
Powoli zacznij dodawać wodę, obserwuj czy mąką już ją zaabsorbowała
i dodaj kolejną porcję.
Wyrabiaj ciasto przez 6-7 minut od momentu dodania ostatniej porcji wody.
Gdy ciasto będzie jednolitą masą dodaj podaną oliwę z oliwek lub olej.
Wyrabiaj do momentu wchłonięcia tłuszczu przez ciasto
Przełóż wyrobione ciasto do plastikowej miski lub pojemnika co najmniej 2.5 razy większego od objętości naszego ciasta.
Przykryj miskę lub pojemnik najlepiej za pomocą folii spożywczej
Odstaw miskę na 7h
Po upływie powyższego czasu wyciągnij ciasto na stolnicę
Podziel ciasto na równe części
Z powstałych porcji ciasta zrób kulki i włóż je do prostokątnego pojemnika lub blachy i przykryj folią spożywczą.
Kulki odstaw na 4-5h
(A) Wypiek w Effeuno lub piecach o temperaturze 350stoni - rozgrzej piec do temperatury 350 stopni góra oraz dół
(B) Wypiek w piecykach kopułowych - rozgrzej piecyk przełączając pokrętło temperatury między 2 a 2i1/2
(C) Wypiek w piekarniku - rozgrzej kamień do pieczenia na najwyższym poziomie pod górną grzałką, przez około 35 minut
Wyciągnij kulkę na stolnicę lub blat wcześniej obsypany mąką, najlepiej zrób to za pomocą szpachelki nierdzewnej lub polimerowej. Kulkę oprósz mąką i pooddzielaj od pozostałych gdyby się lekko skleiły. Szpachelką, na której jest odrobina mąki podjedź pod kulkę i ją wyciągnij
Obsyp kulkę dodatkową porcją mąki, obróć kulkę i powtórz czynność obsypywania oraz obracania.
Zaznacz delikatnie opuszkami palców rant pizzy
Rozepchnij powietrze zgromadzone w cieście w kierunku rantów zaczynając od środka. Czynność wykonaj w 4 kierunkach (góra-prawo-dół-lewo)
Weź ciasto na pięści i lekko nim obracając rozciągaj je na pięściach
(A) Połóż ciasto na blat nałóż sos pomidorowy oraz mozzarellę, a także wszystkie składniki, które chcesz
(B) Połóż ciasto na blat nałóż sos pomidorowy
(C) Połóż ciasto na blat nałóż sos pomidorowy oraz mozzarellę, a także wszystkie składniki, które chcesz
Przeciągnij ciasto dwoma rękoma na łopatę do pizzy położoną na blacie
Delikatnie popraw pizzę na łopacie, aby skorygować jej kształt
Zrzuć pizzę na kamień w piecu
(B) Przestaw pokrętło na maksymalne możliwe grzanie
(A) Piecz przez około 3-4 minut aż brzegi będą rumiano-brązowawe
(B) Piecz przez 3 minuty, po czym otwórz piecyk i na pizzę dołóż resztę pożądanych składników i piecz przez kolejną 1 do 2 minut
(C) Piecz do momentu uzyskania koloru ciasta rumiano-brązowego
Ingredients
Directions
Wszystkie suche składniki wsyp do miski (robota planetarnego - w przypadku używania robota)
Wymieszaj suche składniki (na najniższym biegu robota)
Powoli zacznij dodawać wodę, obserwuj czy mąką już ją zaabsorbowała
i dodaj kolejną porcję.
Wyrabiaj ciasto przez 6-7 minut od momentu dodania ostatniej porcji wody.
Gdy ciasto będzie jednolitą masą dodaj podaną oliwę z oliwek lub olej.
Wyrabiaj do momentu wchłonięcia tłuszczu przez ciasto
Przełóż wyrobione ciasto do plastikowej miski lub pojemnika co najmniej 2.5 razy większego od objętości naszego ciasta.
Przykryj miskę lub pojemnik najlepiej za pomocą folii spożywczej
Odstaw miskę na 7h
Po upływie powyższego czasu wyciągnij ciasto na stolnicę
Podziel ciasto na równe części
Z powstałych porcji ciasta zrób kulki i włóż je do prostokątnego pojemnika lub blachy i przykryj folią spożywczą.
Kulki odstaw na 4-5h
(A) Wypiek w Effeuno lub piecach o temperaturze 350stoni - rozgrzej piec do temperatury 350 stopni góra oraz dół
(B) Wypiek w piecykach kopułowych - rozgrzej piecyk przełączając pokrętło temperatury między 2 a 2i1/2
(C) Wypiek w piekarniku - rozgrzej kamień do pieczenia na najwyższym poziomie pod górną grzałką, przez około 35 minut
Wyciągnij kulkę na stolnicę lub blat wcześniej obsypany mąką, najlepiej zrób to za pomocą szpachelki nierdzewnej lub polimerowej. Kulkę oprósz mąką i pooddzielaj od pozostałych gdyby się lekko skleiły. Szpachelką, na której jest odrobina mąki podjedź pod kulkę i ją wyciągnij
Obsyp kulkę dodatkową porcją mąki, obróć kulkę i powtórz czynność obsypywania oraz obracania.
Zaznacz delikatnie opuszkami palców rant pizzy
Rozepchnij powietrze zgromadzone w cieście w kierunku rantów zaczynając od środka. Czynność wykonaj w 4 kierunkach (góra-prawo-dół-lewo)
Weź ciasto na pięści i lekko nim obracając rozciągaj je na pięściach
(A) Połóż ciasto na blat nałóż sos pomidorowy oraz mozzarellę, a także wszystkie składniki, które chcesz
(B) Połóż ciasto na blat nałóż sos pomidorowy
(C) Połóż ciasto na blat nałóż sos pomidorowy oraz mozzarellę, a także wszystkie składniki, które chcesz
Przeciągnij ciasto dwoma rękoma na łopatę do pizzy położoną na blacie
Delikatnie popraw pizzę na łopacie, aby skorygować jej kształt
Zrzuć pizzę na kamień w piecu
(B) Przestaw pokrętło na maksymalne możliwe grzanie
(A) Piecz przez około 3-4 minut aż brzegi będą rumiano-brązowawe
(B) Piecz przez 3 minuty, po czym otwórz piecyk i na pizzę dołóż resztę pożądanych składników i piecz przez kolejną 1 do 2 minut
(C) Piecz do momentu uzyskania koloru ciasta rumiano-brązowego
Zostaw po sobie ślad