Pizza w blaszce typu Spontini
Przepis przedstawiający sposób wykonania szybkiej pizzy w blaszce inspirowanej słynną mediolańską pizzerią Spontini. Pizzeria ta piecze pizzę według tego przepisu już od 1953 roku
Ilości składników podana jest do wykonania pizzy w blaszce o średnicy 30cm:
Składniki
Jak to zrobić?
Wszystkie suche składniki wsyp do miski (robota planetarnego - w przypadku używania robota)
Wymieszaj suche składniki (na najniższym biegu robota)
W trakcie mieszania składników powoli zacznij dodawać wodę, obserwuj czy mąką już ją zaabsorbowała i dodaj kolejną porcję.
Wyrabiaj ciasto przez 6-7 minut na średnio wysokim biegu od momentu dodania ostatniej porcji wody.
Krok dodatkowy -Posmaruj blachę łącznie z brzegami sporą ilością oliwy z wytłoczyn
Przełóż wyrobione ciasto do plastikowej miski lub pojemnika co najmniej 2.5 razy większego od objętości naszego ciasta.
Przykryj miskę lub pojemnik najlepiej za pomocą folii spożywczej
Odstaw miskę na 30 - 45 minut temperaturze pokojowej
Po upływie powyższego czasu przełóż ciasto na stolnicę oprószoną najlepiej semoliną
Obsyp wierzch ciasta semoliną
Rozwałkuj je na okrąg wielkości blachy do pieczenia
Powstały okrąg złóż na pół
Przełóż ciasto na wysmarowaną oliwą blachę
Wypiek w Effeuno lub piecach o temperaturze co najmniej 400stoni - rozgrzej piec do temperatury 360-390 stopni góra oraz 430dół
Wypiek w Piekarniku - Rozgrzej piekarnik na maksymalną temperaturę przez około 35 minut, ustaw kratkę do pieczenia na najniższym możliwym poziomie, piecz góra -dół
Obłóż ciasto znajdujące się na blasze, zblendowanymi pomidorami z solą, obsyp garścią oregano oraz polej oliwą z oliwek robiąc kształt ślimaka
Włóż blachę do pieca lub piekarnika
Piecz do momentu delikatnego przypalania się sosu
Wyciągnij z pieca, i dość szybko rozłóż mozzarellę
Włóż blachę do pieca lub piekarnika i piecz do momentu stopienia się mozzarelli
Ingredients
Directions
Wszystkie suche składniki wsyp do miski (robota planetarnego - w przypadku używania robota)
Wymieszaj suche składniki (na najniższym biegu robota)
W trakcie mieszania składników powoli zacznij dodawać wodę, obserwuj czy mąką już ją zaabsorbowała i dodaj kolejną porcję.
Wyrabiaj ciasto przez 6-7 minut na średnio wysokim biegu od momentu dodania ostatniej porcji wody.
Krok dodatkowy -Posmaruj blachę łącznie z brzegami sporą ilością oliwy z wytłoczyn
Przełóż wyrobione ciasto do plastikowej miski lub pojemnika co najmniej 2.5 razy większego od objętości naszego ciasta.
Przykryj miskę lub pojemnik najlepiej za pomocą folii spożywczej
Odstaw miskę na 30 - 45 minut temperaturze pokojowej
Po upływie powyższego czasu przełóż ciasto na stolnicę oprószoną najlepiej semoliną
Obsyp wierzch ciasta semoliną
Rozwałkuj je na okrąg wielkości blachy do pieczenia
Powstały okrąg złóż na pół
Przełóż ciasto na wysmarowaną oliwą blachę
Wypiek w Effeuno lub piecach o temperaturze co najmniej 400stoni - rozgrzej piec do temperatury 360-390 stopni góra oraz 430dół
Wypiek w Piekarniku - Rozgrzej piekarnik na maksymalną temperaturę przez około 35 minut, ustaw kratkę do pieczenia na najniższym możliwym poziomie, piecz góra -dół
Obłóż ciasto znajdujące się na blasze, zblendowanymi pomidorami z solą, obsyp garścią oregano oraz polej oliwą z oliwek robiąc kształt ślimaka
Włóż blachę do pieca lub piekarnika
Piecz do momentu delikatnego przypalania się sosu
Wyciągnij z pieca, i dość szybko rozłóż mozzarellę
Włóż blachę do pieca lub piekarnika i piecz do momentu stopienia się mozzarelli
Zostaw po sobie ślad