Pizza w blaszce – typu Spontini

Pizza w blaszce typu Spontini

AutoradminKategoria

Przepis przedstawiający sposób wykonania szybkiej pizzy w blaszce inspirowanej słynną mediolańską pizzerią Spontini. Pizzeria ta piecze pizzę według tego przepisu już od 1953 roku
Ilości składników podana jest do wykonania pizzy w blaszce o średnicy 30cm:

Składniki

Ciasto
 430 g Mąka 00 W180-220
 4 g Sól
 288 ml Letnia woda
 2,50 g Drożdże suche piwne
Sos
 180 g Pomidory w puszce
 3 g Sól
 1 oregano
Obłożenie
 360 g Mozzarella w grubych plastrach
Inne
 Oliwa z wytłoczyn do wysmarowania blachy

Jak to zrobić?

Wyrabianie ciasta
1

Wszystkie suche składniki wsyp do miski (robota planetarnego - w przypadku używania robota)

2

Wymieszaj suche składniki (na najniższym biegu robota)

3

W trakcie mieszania składników powoli zacznij dodawać wodę, obserwuj czy mąką już ją zaabsorbowała i dodaj kolejną porcję.

4

Wyrabiaj ciasto przez 6-7 minut na średnio wysokim biegu od momentu dodania ostatniej porcji wody.

Wyrastanie i rozwałkowywanie ciasta
5

Krok dodatkowy -Posmaruj blachę łącznie z brzegami sporą ilością oliwy z wytłoczyn

6

Przełóż wyrobione ciasto do plastikowej miski lub pojemnika co najmniej 2.5 razy większego od objętości naszego ciasta.

7

Przykryj miskę lub pojemnik najlepiej za pomocą folii spożywczej

8

Odstaw miskę na 30 - 45 minut temperaturze pokojowej

9

Po upływie powyższego czasu przełóż ciasto na stolnicę oprószoną najlepiej semoliną

10

Obsyp wierzch ciasta semoliną

11

Rozwałkuj je na okrąg wielkości blachy do pieczenia

12

Powstały okrąg złóż na pół

13

Przełóż ciasto na wysmarowaną oliwą blachę

Wypiek
14

Wypiek w Effeuno lub piecach o temperaturze co najmniej 400stoni - rozgrzej piec do temperatury 360-390 stopni góra oraz 430dół
Wypiek w Piekarniku - Rozgrzej piekarnik na maksymalną temperaturę przez około 35 minut, ustaw kratkę do pieczenia na najniższym możliwym poziomie, piecz góra -dół

15

Obłóż ciasto znajdujące się na blasze, zblendowanymi pomidorami z solą, obsyp garścią oregano oraz polej oliwą z oliwek robiąc kształt ślimaka

16

Włóż blachę do pieca lub piekarnika

17

Piecz do momentu delikatnego przypalania się sosu

18

Wyciągnij z pieca, i dość szybko rozłóż mozzarellę

19

Włóż blachę do pieca lub piekarnika i piecz do momentu stopienia się mozzarelli

Ingredients

Ciasto
 430 g Mąka 00 W180-220
 4 g Sól
 288 ml Letnia woda
 2,50 g Drożdże suche piwne
Sos
 180 g Pomidory w puszce
 3 g Sól
 1 oregano
Obłożenie
 360 g Mozzarella w grubych plastrach
Inne
 Oliwa z wytłoczyn do wysmarowania blachy

Directions

Wyrabianie ciasta
1

Wszystkie suche składniki wsyp do miski (robota planetarnego - w przypadku używania robota)

2

Wymieszaj suche składniki (na najniższym biegu robota)

3

W trakcie mieszania składników powoli zacznij dodawać wodę, obserwuj czy mąką już ją zaabsorbowała i dodaj kolejną porcję.

4

Wyrabiaj ciasto przez 6-7 minut na średnio wysokim biegu od momentu dodania ostatniej porcji wody.

Wyrastanie i rozwałkowywanie ciasta
5

Krok dodatkowy -Posmaruj blachę łącznie z brzegami sporą ilością oliwy z wytłoczyn

6

Przełóż wyrobione ciasto do plastikowej miski lub pojemnika co najmniej 2.5 razy większego od objętości naszego ciasta.

7

Przykryj miskę lub pojemnik najlepiej za pomocą folii spożywczej

8

Odstaw miskę na 30 - 45 minut temperaturze pokojowej

9

Po upływie powyższego czasu przełóż ciasto na stolnicę oprószoną najlepiej semoliną

10

Obsyp wierzch ciasta semoliną

11

Rozwałkuj je na okrąg wielkości blachy do pieczenia

12

Powstały okrąg złóż na pół

13

Przełóż ciasto na wysmarowaną oliwą blachę

Wypiek
14

Wypiek w Effeuno lub piecach o temperaturze co najmniej 400stoni - rozgrzej piec do temperatury 360-390 stopni góra oraz 430dół
Wypiek w Piekarniku - Rozgrzej piekarnik na maksymalną temperaturę przez około 35 minut, ustaw kratkę do pieczenia na najniższym możliwym poziomie, piecz góra -dół

15

Obłóż ciasto znajdujące się na blasze, zblendowanymi pomidorami z solą, obsyp garścią oregano oraz polej oliwą z oliwek robiąc kształt ślimaka

16

Włóż blachę do pieca lub piekarnika

17

Piecz do momentu delikatnego przypalania się sosu

18

Wyciągnij z pieca, i dość szybko rozłóż mozzarellę

19

Włóż blachę do pieca lub piekarnika i piecz do momentu stopienia się mozzarelli

Pizza w blaszce – typu Spontini

Zostaw po sobie ślad

Your email address will not be published.

Facebook