Pizza z blachy typu Pizza Hut

Pizza z blachy w stylu Pizza Hut

AutoradminKategoria

Przepis na pizzę inspirowany, najbardziej znanym pizzowym fastfoodem czyli Pizza Hut. Przepis pokazuje w jaki sposób w domowych warunkach, używając blachy z niebieskiej stali możemy w miarę poprawnie odwzorować ten typ pizzy. Podana ilość składników jest na jedną pizzę pieczoną w formie o średnicy 30cm.

Składniki

Ciasto
 219 g Mąka 00 W180-220
 24 g Semolina
 7 g Sól
 146 ml Letnia woda
 2,50 g Drożdże suche piwne
 7 g Oliwa z oliwek
Inne
 Oliwa z wytłoczyn do wysmarowania blachy
 200 g Zredukowany sos pomidorowy

Jak to zrobić?

Wyrabianie ciasta
1

Wszystkie suche składniki wsyp do miski (robota planetarnego - w przypadku używania robota)

2

Wymieszaj suche składniki (na najniższym biegu robota)

3

W trakcie mieszania składników powoli zacznij dodawać wodę, obserwuj czy mąką już ją zaabsorbowała i dodaj kolejną porcję.

4

Wyrabiaj ciasto przez 6-7 minut na średnio wysokim biegu od momentu dodania ostatniej porcji wody.

5

Dodaj oliwę z oliwek i wyrabiaj do momentu wchłonięcia jej przez ciasto

Wyrastanie i rozwałkowywanie ciasta
6

Krok dodatkowy -Posmaruj blachę łącznie z brzegami sporą ilością oliwy z wytłoczyn

7

Przełóż wyrobione ciasto do plastikowej miski lub pojemnika co najmniej 2.5 razy większego od objętości naszego ciasta.

8

Przykryj miskę lub pojemnik najlepiej za pomocą folii spożywczej

9

Odstaw miskę na 2 godziny w temperaturze pokojowej

10

Po upływie powyższego czasu przełóż ciasto na stolnicę oprószoną najlepiej semoliną

11

Obsyp wierzch ciasta semoliną

12

Rozwałkuj je na okrąg wielkości blachy do pieczenia

13

Powstały okrąg złóż na pół

14

Przełóż ciasto na wysmarowaną oliwą blachę i rozłóż ponownie na pełny okrąg, wypełniając blachę ciastem

15

Przykryj blachę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 3 godziny

16

Po upływie określonego czasu ciasto smarujemy zredukowanym sosem pomidorowym zostawiając około 1,5 cm marginesu od rantu ciasta

17

Nakładamy mozzarellę oraz pozostałe dowolne składniki

Wypiek
18

Wypiek w Effeuno lub piecach o temperaturze co najmniej 400stoni - rozgrzej piec do temperatury 320 stopni góra oraz 350 dół
Wypiek w Piekarniku - Rozgrzej piekarnik na maksymalną temperaturę przez około 35 minut, ustaw kratkę do pieczenia na najniższym możliwym poziomie, piecz góra -dół

19

Włóż blachę do pieca lub piekarnika

20

Piecz do momentu zarumienienia się boków pizzy (około 7 minut w effeuno)

21

Wyciągnij z pieca, i ciesz się swoją pizzą!

Ingredients

Ciasto
 219 g Mąka 00 W180-220
 24 g Semolina
 7 g Sól
 146 ml Letnia woda
 2,50 g Drożdże suche piwne
 7 g Oliwa z oliwek
Inne
 Oliwa z wytłoczyn do wysmarowania blachy
 200 g Zredukowany sos pomidorowy

Directions

Wyrabianie ciasta
1

Wszystkie suche składniki wsyp do miski (robota planetarnego - w przypadku używania robota)

2

Wymieszaj suche składniki (na najniższym biegu robota)

3

W trakcie mieszania składników powoli zacznij dodawać wodę, obserwuj czy mąką już ją zaabsorbowała i dodaj kolejną porcję.

4

Wyrabiaj ciasto przez 6-7 minut na średnio wysokim biegu od momentu dodania ostatniej porcji wody.

5

Dodaj oliwę z oliwek i wyrabiaj do momentu wchłonięcia jej przez ciasto

Wyrastanie i rozwałkowywanie ciasta
6

Krok dodatkowy -Posmaruj blachę łącznie z brzegami sporą ilością oliwy z wytłoczyn

7

Przełóż wyrobione ciasto do plastikowej miski lub pojemnika co najmniej 2.5 razy większego od objętości naszego ciasta.

8

Przykryj miskę lub pojemnik najlepiej za pomocą folii spożywczej

9

Odstaw miskę na 2 godziny w temperaturze pokojowej

10

Po upływie powyższego czasu przełóż ciasto na stolnicę oprószoną najlepiej semoliną

11

Obsyp wierzch ciasta semoliną

12

Rozwałkuj je na okrąg wielkości blachy do pieczenia

13

Powstały okrąg złóż na pół

14

Przełóż ciasto na wysmarowaną oliwą blachę i rozłóż ponownie na pełny okrąg, wypełniając blachę ciastem

15

Przykryj blachę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 3 godziny

16

Po upływie określonego czasu ciasto smarujemy zredukowanym sosem pomidorowym zostawiając około 1,5 cm marginesu od rantu ciasta

17

Nakładamy mozzarellę oraz pozostałe dowolne składniki

Wypiek
18

Wypiek w Effeuno lub piecach o temperaturze co najmniej 400stoni - rozgrzej piec do temperatury 320 stopni góra oraz 350 dół
Wypiek w Piekarniku - Rozgrzej piekarnik na maksymalną temperaturę przez około 35 minut, ustaw kratkę do pieczenia na najniższym możliwym poziomie, piecz góra -dół

19

Włóż blachę do pieca lub piekarnika

20

Piecz do momentu zarumienienia się boków pizzy (około 7 minut w effeuno)

21

Wyciągnij z pieca, i ciesz się swoją pizzą!

Pizza z blachy typu Pizza Hut

Zostaw po sobie ślad

Your email address will not be published.

Facebook