Piec do pizzy Etna- mały gazowy potwór

Piec do pizzy Etna- mały gazowy potwór

Edil Forni Etna jest gazowym piecykiem do wypieku pizzy, w szczególności pizzy typu napoletana lub potocznie neapolitańskiej. Oczywiście możemy w niej wypiec inne rodzaje pizzy, ale czasami aż szkoda nie wykorzystać potencjału drzemiącego w tym małym diable.
Nie bez powodu nazywam go diabłem, ponieważ temperatura do jakiej jest wstanie się rozpędzić ten piec do pizzy to ponad 500 stopni na kamieniu. Dla osób nie wtajemniczonych w wypiek pizzy neapolitańskiej, informuję że temperatura wymaga do poprawnego wypieku napoletany to 390 stopni na kamieniu oraz 450 stopni na górze pieca. Jak dla mnie wartości które przytoczyłem są temperaturami minimalnymi, optymalnymi zaś są 430 stopni na środku kamienia i około 500 stopni na sklepieniu.
Piec do pizzy Etna bez problemu osiąga te wartości, zastanowić się można jak przy takich temperaturach spód pizzy nie jest spalony (zagwozdka zwłaszcza dla osób wypiekających na szamocie). Odpowiedzią jest specjalny gliniany kamień – biscotto. Rozwiązanie tego typu stosuje się dość powszechnie w piecach przeznaczonych do wypieku pizzy neapolitańskiej.

ogień w piecu do pizzy neapolitańskiej

Budowa pieca do pizzy Etna

Etna osiąga podane temperatury w czasie około 25 minut, ale swój prawdziwy potencjał pokazuje moim zdaniem po nagrzewaniu około godziny. Wtedy to temperatura jest bardziej równomiernie rozprowadzona po całym piecu. Musze wspomnieć że piec jest izolowany od dołu nie palną wełną ceramiczną co znacznie skraca czas nagrzewania między poszczególnymi pizzami.
Palnik zastosowany w tym piecu do pizzy pozwala na ogrzewanie całego sklepienia a co za tym idzie szybszy i bardziej stabilny wypiek. Dlaczego stabilny możecie sobie zadać pytanie, dlatego że w momencie pieczenia od razu po wrzuceniu pizzy do pieca jest ona pieczona na całej swojej powierzchni, oczywiście delikatnie słabiej pizza się piecze przy wejściu. Oczywiście nie jest to piec bezobsługowy, musimy w nim pracować tzw. łopatą operacyjną lub wyciągać pizzę obracać i wkładać znów. Faktem jest że wypiek w nim sprawia wiele frajdy i pozwala na większe „czucie” wypieku.

Wypiek pizzy neapolitańskiej w piecy gazowym

Możliwe rodzaje pizzy, które wypieczemy w Etnie

Wspomniałem na początku że jest to piec przeznaczony głównie do wypieku pizzy neapolitańskiej. Podtrzymuję swoje zdanie, choć bez problemu wypiekłem w niej również szybką pizzę w blaszce Spontini, jak również powinniśmy móc wypiec w niej pizzę klasyczną, dostosowując temperaturę poprzez zmniejszenie poziomu płomienia, pokrętłem z tyłu pieca.

Pizza neapolitańska w dostawie

Wady pieca do pizzy Etna

Piec do pizzy Etna nie jest pozbawiony wad. Ze względu na zastosowany materiał do budowy- stal nierdzewną, płomień z czasem powoduje zmianę koloru frontu pieca na lekko pomarańczowy. Drugą wadą jest brak nóżek, przez co pieca nie możemy trzymać bezpośrednio na drewnianym stole, należy położyć go na jakimś kamiennym blacie i dopiero na stole.

Podsumowując, piec do pizzy Etna jest genialnym rozwiązaniem dla osób, które chcą rozpocząć swoją przygodę z wypiekiem pizzy na tzw. żywym ogniu. Pozwala on na bezproblemowy wypiek pizzy typu naploetana, ale sprawdzi się również przy wypieku innych rodzajów pizzy.

Zostaw po sobie ślad

Your email address will not be published.

Facebook